Pavven 1958

Dans i Paviljongen 1958


I Paviljongen, som byggdes 1933 var det till en början kaffeservering. På taket satt det en stor skylt ”Tyvöbaden”. I början av 50-talet och framåt arrenderades affär- och paviljong ut per säsong. De sista som hade hand om verksamheten var Elsa och Göte Åkerblad samt Olga de Verdier. 

Musiken bestod till början av en dragspelare. Han kallades ”Hempa” och hyrde hus ute på Kobben. Musiken utökades så småningom med en gitarrist. Han hyrde också hus på ön.

Under högsäsong dansades det både onsdag, lördag och söndag. Många båtar kom till Tyvö, som var ett mycket populärt dansställe, t.o.m roddbåtar låg vid de två bryggorna under danskvällarna. Publiken var både sommargäster och bofasta från öarna runt omkring. Varje danskväll gick det en fullastad ”dansbåt” från Räfsnäs samt "permisbåten" från militäranläggningen på Fejan och Norrtälje segelsällskap, för att nämna några.

Mellan åren 1957-59 hyrdes "pavven" ut till Familjen Bergström från Stockholm. Det blev en helt ny satsning på musiksidan. Fyra musiker spelade; piano, klarinett, trummor och gitarr. Vilken sensation på ön när en stor flygel lyftes av på bryggan, från Waxholmsbolagets ångfartyg ”Storskär”, och bars in i paviljongen.

Den allmänna dansen upphörde 1966 och paviljongen används idag för öbefolkningens egna fester samt till den stora festen i samband med skärgårdscupens prisutdelning.