Det som 1976 i all enkelhet började med en match mellan öborna på Tjockö och folket i Räfsnäs förenar idag många skärgårdsbor och stadsbor. Cirka 700 personer är på något sätt inblandade i denna prestigeladdade och lekfulla turnering. Här träffas semesterfirare under tre dagar och spelar fotboll, äter strömming och dricker pilsner.

Tyvös laguppställning 1978.

Fotbollslagen mixas med fastboende och sommargäster. Spelreglerna kräver minst två tjejer och en som är över fyrtio år i varje lag.

Högst en aktiv fotbollsspelare får lagen ha med sig och tre frisparkar ger straff, allt för att bibehålla det lekfulla i cupen. Och har man en gång varit med kommer man förr eller senare tillbaka.

Lagen Räfsnäs, Gräddö, Tyvö, Gisslingö, Enskär, Tjockö och Vätö turas inte bara om att vinna, utan också om att arrangera turneringen.

Lagtröjorna hänger på tork.

Den avslutande festen är förstås också något många ser framemot. Då dammas Tyvös gamla danspaviljong av och det blir prisutdelning, middag, allsång och levande musik som ska underhålla de cirka 300 gästerna.

Ingvar Danneker vid mikrofonen.

Tyvö FK bildades 1978 av Ingvar Danneker, Krister Åslin och Olle De Verdier. Den bästa placeringen för Tyvö var året 1985.  Då vann Tyvö cupen med 5 -3 i Räfsnäs mot Tjockö på straffar. Sedan dröjde det ända till 2003 innan Tyvö tog hem cupen igen, men då gjorde vi det med besked för det blev två år i rad, alltså även 2004.

Tyvö har varit arrangör för cupen sex gånger genom åren, 1980, 1987 och 1994, 2001, 2008 och 2015.
2001, var det både 25-årsjubileum och Tyvös tur att arrangera cupen. Som vanligt, de sista helgerna i juli var det premiärspel på hemmaplan "Tyvöängen".